Sorg

Min kära väninna "Zaza"

2009-03-21 07:14 #0 av: Tatsja

Detta är berättelsen om min väninna som jag har försökt stötta och hjälpa i många år. Hennes misshandel i hemmet och grymma slut.

Första gången jag såg henne, var en varm sommardag. Hon kom emot mig, när jag var ute med mina hundar. Det som slog mig var att hon hade långärmat, fast det var så varmt ute. Hon hade 2 barn med sig, som ville hälsa på mina hundar. Blygt, satte de sig ner och lät dem skaka tass.

-Hej, sa son, jag heter Zaza och det är är mina brorsbarn.
Jag presenterade mig och sen följde de hem för saft och kakor. Vi pratade och hon ville komma åter när hon hade lämnat barnen. Inga problem, sa jag.

På kvällen kom hon till mig och vi var uppe och pratade hela natten. Hon var nyinflyttad och nygift. Såg att hon såg sorgens ut och efter mycket om och men kom det fram att hon inte var riktigt lycklig.Men eftersom hon var 8 månader gången så ville hon försöka ge honom en chans.

Denna kväll fick jag veta att hon var misshandlad och kuvad av maken. Försökte få henne att förstå att det var bättre hon var ensam med barnet än i ett äktenskap som var så olyckligt.

Inget jag sa, fick henne att ändra sig. Hon såg honom i kärlekens rosenröda skimmer. Men jag lovade att jag skulle finnas där för henne.

Åren gick och Zaza fick 2 barn till. Jag har under hela denna tid funnits för henne och barnen. Många gånger kom hon med dem och var alldeles sönderslagen, men anmäla, vågade hon inte. Då ger han sig på barnen, var svaret.

Maken har alltid varit en dagdrivare och hans far har låtit honom jobba i sin firma. Fadern är domare
och modern advokat. Lön direkt i fickan, även om han inte varit där. Zaza har under alla åren varit den som arbetat och slitit för familjen.

Även när han satt inne för rattfylla, så lyckades lilla mor få ut honom. Sen skällde de ut Zaza och sa att det var hennes fel att han drack. Hon tog inte hand om honom ordentligt. Maken är runt 20 år äldre än Zaza och det var första gången han flyttade hemifrån, när han gifte sig med henne. Föräldrarna har alltid serverat allt på guldtallrik för honom.

När flickan var 6 år så misstänkte jag att allt inte stod rätt till. Lyckades få med henne för undersökning och mina misstankar bekräftades. Incest. Ny rättegång och på något sätt lyckades farmor få det till att brodern på 4 år var den som gjort det. Vi förstod ingenting. Hur kunde detta hända?

Hela tiden har de spridit skitsnack om Zaza och hennes familj. Hon var ju inte född i byn och den var liten. Mig har de mordhotat och försökt att både slå ner mig och mina djur, men även om jag är handikappad, så är jag envis. Så där gick de på proppen. Då började de snacka illa om både mig och min son. Tillslut så valde jag att flytta därifrån. Jag orkade inte längre, men släppte aldrig kontakten med Zaza. Fick henne att försöka flytta från byn och komma närmare hennes mor och far. Tänkte hon skulle få mer stöd då. Tyvärr höll det inte, han tog barnen och flyttade tillbaka till byn. Det var bara för Zaza att komma efter.

Sen kom julen 2008. Zaza ringde mig och grät. Han kom hem, glad som en lärka och på fyllan. Klär granen med barnen, lägger massa klappar under den och sen in i sovrummet. Packar några väskor och gick med orden. - God jul era j...ar. Det blir er sista gemensamma. Hon var av förklarliga skäl, livrädd. Jag försökte för hennes skull, ta kontakt med sociala myndigheterna, så hon skulle få hjälp att komma ur detta äktenskap. Med hennes mor hjälp, fick vi henne att ta kontakt med kvinnohus.

Äntligen fick Zaza lite ro i kroppen och kunde börja den långa läkningen. Då kom nästa dråpslag. Han ansöker om vårdnad om barnen. Zaza ringde och grät hysteriskt. Ny runda med myndigheter. Hur jag orkade, vet jag inte, men ibland får man oandade krafter.

Den 18 februari fick jag ett samtal från hennes mor tidigt på morgonen. Zaza låg på sjukhus med svåra knivskador, även hennes son var skadad. Alldeles chockad fick jag höra att maken kört omkull henne och sonen, hoppat ut ur bilen och knivhuggit henne och sonen flera gånger. Tur i oturen så kom det en ambulans som skrämde honom och sen fanns det en polisbil bara 2 minuter därifrån. Massa vittnen, finns det också.

Zaza gick bort utan att återfå medvetandet. Sonen klarade sig med inte livshotande skador. Fast psykiskt tog det hårt på honom.

Mannen är nu i häkte i väntan på rättegång. Grov rattfylla, 3.87 promille, mordförsök på sonen, mord på Zaza och våld mot tjänsteman, eftersom han viftade med kniven mot poliserna. De tog honom direkt. Blodig och med kniv i hand. Hans föräldrar vägrar inse sanning och vittnar att han var hemma hos dem. Men med alla vittnen och allt bevis, så håller inte det.

Jag sitter nu här med klump i bröstet. Samvetet undrar om hon levt om jag inte försökt hjälpa henne ur äktenskapet. Samtidigt vet jag att då hade han slagit ihjäl både henne och barnen. Men sorgen gör väl att man får sådana tankar. Pratar ofta med Zaza's mor och far. De har nu fått tillfällig vårdnad om barnen och besöksförbud för både han och hans föräldrar. Jag har ju en hemsk video i min ägo som polisen fått del i. Farmor har spelat in när både farfar och sonen begått incest på stora flickan.

Nu hoppas jag barnen och morföräldrarna får lugn och ro. Jag kämpar än för att de ska få all hjälp av myndigheterna. Synd allt kom försent för Zaza. Men hjälpa hennes barn, kommer jag alltid att göra. De ringer ofta till mig bara för att prata.

Detta var min berättelse om Zaza och hennes tragiska öde. Hon valde sitt alias själv, så jag fortsätter att kalla henne Zaza här inne.

Tatsja

P.S. Mormor vill att denna berättelse talas om som varning till andra som lever med misshandel och önskar att alla kunde gå efter första slaget

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-21 08:30 #1 av: Gullan402

Har inte ord för att skriva vad jag tycker och känner. Hoppas allt gott för Zazas barn i framtiden. Tur att barnen har mormor och morfat.

Anmäl
2009-03-21 08:39 #2 av: Tatsja

Jag står i ständig kontakt med dem. Det verkar som om de lutar sig mot mig. Försöker hjälpa dem med allt som rör domare, advokater, familjerätt och så vidare. Vet inte var jag får krafterna ifrån, men samtidigt gör jag detta för "Zaza" och hennes familj.

Min sorg efter henne, får komma senare. Nu måste jag vara stark för barnens skull. De ringer mig ofta.

Polisen har även fått del i hot mot mig från pappan och hans familj. De ville jag skulle byta mobilnummer, men jag vägrar låta mig skrämmas. Hur det fått tag i numret som är hemligt, vet jag inte.

Barnen får nu psykologhjälp och även mormor och morfar. Det är bra. Speciellt sonen som var med, behöver otroligt mycket. Han har mardrömmar och ringer mig ibland mitt i natten helt hysterisk. Det tar lite tid att lugna ner honom, men hitills har det fungerat. Han har då somnat under samtalet med telefon på. Verkar som om han är lugnare när han pratar med mig. Jag får inte avsluta samtalet förrän han somnat.

Hoppas andra tar lite lärdom och går vid första misstanke om våld. Vill inte läsa om andra som råkar ut så här. Stå på er, ta inte emot. Det finns hjälp att få innan det går för långt.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-21 11:41 #3 av: KatNyb

Fruktansvärt! Och att detta fått hålla på är ju otroligt. Vi har egna Fritzlar i det här landet.

Anmäl
2009-03-21 22:28 #4 av: suzann

Hej! Läste din artikel, fruktansvärt. Har blivit misshandlad i 2år av en man som var narkoman. Vet inte riktigt va jag ska skriva till dig, men du nfinns i mina tankar och du gjorde va du kunde.

Anmäl
2009-03-23 09:18 #5 av: Tatsja

Tack för erat stöd. Jag ska försöka ta åt mig det. Men ändå känner jag mig otillräcklig. Försöker hjälpa hennes anhöriga så mycket jag kan, även om avståndet är långt. Tur telefon finns.

Fick igår ett hotsamtal inspelat på mobilen. De är så dumma att de inte ringer från skyddat nummer. Polisen har nu del i det också. Fast jag är ändå inte rädd. Dum som jag är, eller också är det väktaren i mig som talar.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-03-24 14:05 #6 av: Alexej

Fy fan! Vilken historie. Stackars, stackars Zaza.

Suzann, du vet att det finns misshandel.ifokus? Ingen har rätt att skada en annan.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-03-29 10:01 #7 av: Tatsja

Fast nu har nog Zaza fått frid. Det är nu vi får stödja barnen och hennes föräldrar. Hur jag orkar, vet jag inte. Har ju mina egna problem också. Men för deras skull, så finns jag alltid här. Både på mail och telefon. Vi pratar flera gånger i veckan.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-13 20:52 #8 av: Kramis65

Barnens hjältinna är du, kramar om. Ryser bara jag tänker på vad som hade hänt om inte dom sprunge på dej när du var ute med hundarna. Men ska man kopiera och skicka vidare detta måste ju fråam!!?? Kramar om igen

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-05-14 09:16 #9 av: Tatsja

#8 Var vill du sätta in den? Eller hade du tänkt vanlig e-mail?

Jag står fortfarande i ständig kontakt med barnen och morföräldrarna. Rädslan börjar lägga sig lite, barnen sover bättre. Det är bara pojken som fortfarande har många mardrömmar och skriker, nej, pappa, nej.

Enormt trauma för den pojken. Men de har fått hjälp och det går sakta framåt. Han börjar sova fler nätter utan att vakna i alla fall. Sen går det riktigt bra i skolan för dem.

Tack och lov är de fortfarande bevakade av alla släktingar. I skolan finns det 3 stycken som arbetar och sen har de några som jämt är ute på skolgården. Inte dåligt med egna livvakter, som den yngste sa. Känner mig kunglig.

Vi pratar ofta bara om ditt och datten, men rätt som det är, så vill de prata om mamma. Jag försöker så gott jag orkar och kan. Har ju egna problem. Men sviker denna familj, gör jag aldrig.

Fadern är satt på fri fot i väntan på rättegång. Men vi fick igenom fotboja. Så om han avviker, ser de det. Farföräldrarna la in en ansökan om vårdnad av barnen, vilket jag efter kontakt med advokaten till barnen, fick ogilltighetsförklarad på grund av incest. Tack och lov. De har ingen chans. Även besöksförbudet är så att det gäller alla faderns släktingar.

Ha det gott och kramar tillbaka

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-14 17:32 #10 av: Kramis65

Bloggar på blogpoint även email. Är ju även med i facebook. Sätter artikeln där jag får lov tycker den ska fram. Hade själv ingen aning om att det finns änglar som du men att det finns rötägg till familjer det visste jag. Man slutar ju aldrig förvånas tyvärr.

Sitter och funderar på att bli stöd familj kan ju själv inte få barn. Men vi har mycke plats tid och kärlek samt tålamod

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.