Allmän

Underlätta för synskadade när du skriver

2008-09-10 13:31 #0 av: Axna

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

Sajtvärd för Sorgifokus. Välkommna in! :)

Anmäl
2008-09-11 15:07 #1 av: AnneN

Vill även tipsa om att man kan underlätta för dyslektiker genom att göra tydliga styckeindelningar, speciellt om man skriver en lång text.

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-09-16 17:57 #2 av: [SvenA]

Det finns dyslektiker som annvänder skärmläsare för det tycker det är ett lättare sätt att läsa på

Anmäl
2008-09-21 00:45 #3 av: zmulan

var kan man få tag i en skärmläsare?

Anmäl
2008-09-21 01:03 #4 av: David

Jag fick ett tips av SvenA, så jag har provat skärmläsare. Det var en mycket nyttig upplevelse. Finns en 30-dagars demoversion på http://www.dolphinse.com/swedish/dolphinned.html för den som är intresserad. Man fick en helt annan inblick i hur det är att vara synskadad.

Prova den Zmulan, det är en del inställningar man får testa sig fram till. Men tycker du om den och att det underlättar för dig så är det klart värt pengarna att köpa en licens.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.